Τοπικά προϊόντα

Αιτωλοακαρνανία

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος προικισμένος από τη φύση. Φημίζεται πρώτα απ’ όλα για το αλάτι και το ρύζι Μεσολογγίου, και για τα εκλεκτά, gourmet θαλασσινά της που προέρχονται από τα νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, του Αμβρακικού κόλπου και της λίμνης Τριχωνίδας: αυγοτάραχο Μεσολογγίου, χέλι, αλίπαστα ψάρια, αθερίνα λίμνης Τριχωνίδας, γάμπαρη Αμβρακικού, καβούρια, μύδια και πολλά ακόμα. Άλλα τοπικά προϊόντα που ξεχωρίζουν με την ιδιαίτερη γεύση τους είναι τα γαλακτοκομικά και τα κτηνοτροφικά: κεφαλογραβιέρα και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, φέτα, κρέατα Ορεινής Ναυπακτίας και αρνάκι Ξηρόμερου. Ο τόπος παράγει επίσης εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μέλι, όπως και κρασί των ποικιλιών Μαυροδάφνη, Μαλαγουζιά και Αυγουστολίδι.

Αχαΐα

Η Αχαΐα είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τον γαστρονομικό της πλούτο. Διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων, με κυριότερα τη φέτα Καλαβρύτων και τη φορμαέλα, και παράγει μια σειρά από παραδοσιακά, χειροποίητα ζυμαρικά, όπως τουτουμάκια και τραχανά. Εξάλλου, το ελαιόλαδο και οι ελιές του τόπου είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ εκλεκτά ντόπια κρέατα και ψάρια υπάρχουν σε αφθονία. Παγκοσμίου φήμης είναι το υπέροχο κρασί της, πρωτίστως η Μαυροδάφνη Πατρών και ο Μοσχάτος Ρίου, όπως και το ακαταμάχητο ηδύποτο της Πάτρας, η Τεντούρα. Τα πατρινά λουκούμια και η μαύρη σταφίδα Αχαΐας είναι, τέλος, κομμάτια ενός γαστρονομικού παζλ που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Ηλεία

Η Ηλεία είναι μία από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας. Διακρίνεται για τα γευστικότατα και υψηλής ποιότητας προϊόντα της, αρχής γενομένης από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τις ελιές της. Ονομαστή και ιστορική είναι εξάλλου η σκουρόχρωμη σταφίδα της, που ανήκει στην ευρύτερη ποικιλία της Κορινθιακής σταφίδας. Άλλα καλούδια της ηλειακής γης είναι τα δημητριακά, τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα ντόπια τυριά, ιδίως το ανθότυρο. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στα υπέροχα φρούτα του νομού, που παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και τα απολαμβάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: εσπεριδοειδή, καρπούζια και φράουλες. Επιπλέον, ο κατάλογος δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τις σταθερές αξίες της Ηλείας: πατάτες και ντομάτες. Αφήσαμε για το τέλος το μοναδικό κρασί, από Ροδίτη και Μαυροδάφνη κυρίως, ένα κόσμημα για κάθε γεύμα ή δείπνο.