Μακαρονόπιτα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

• 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά, Νο 3

• 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη

• 5 αυγά

• 1 κεσεδάκι γιαούρτι κατσικίσιο

• ½ κιλό φέτα

• ½ λίτρο γάλα

• ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

• 1 κ.γ. αλάτι

• ½ κ.γ. πιπέρι μαύρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια για 10΄. Στραγγίζουμε και περιχύνουμε με βούτυρο. Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το γάλα, χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά προσθέτοντας τη φέτα χοντροκομμένη, τη γραβιέρα, το αλάτι, το πιπέρι, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με τα μακαρόνια.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Α΄ μείγμα  

• 550 γρ. αλεύρι χωριάτικο                   

• 150 γρ. αλεύρι ΓΟΧ   

• 10 γρ. αλάτι ψιλό                               

Β΄ μείγμα

• 50 γρ. ελαιόλαδο                                 

• Λίγο ξίδι

• 340 γρ. νερό 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Ανακατεύουμε το Β΄ μείγμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το Α΄ μείγμα και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και μετά ανοίγουμε το φύλλο.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΙΤΑΣ

Ανοίγουμε 2 χοντρά φύλλα.         

Λαδώνουμε ένα ταψί.

Βάζουμε το ένα φύλλο κάτω και το αφήνουμε να προεξέχει από το ταψί.

Ρίχνουμε τη γέμιση.

Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω και κόβουμε ό,τι προεξέχει.

Στρίβουμε τις άκρες καλά.

Λαδώνουμε το φύλλο.

Ψήνουμε στους 180°C για 40΄ περίπου.

Your Image

Λίγα λόγια...

Η μακαρονόπιτα είναι πίτα παραδοσιακή, με μεγάλη ιστορία. Στα βλαχοχώρια της Αιτωλοακαρνανίας, όπως στην Παλαιομάνινα, δεν νοούνταν χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι χωρίς αυτή την πεντανόστιμη πίτα με τα περίφημα «γυρίσματα» και το τραγανό φύλλο.

Δες περισσότερες συνταγές