Something test

Τυρόπιτα με φέτα και μυζήθρα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

• 350 γρ. φέτα βαρελίσια  

• 250 γρ. μυζήθρα μαλακή

• 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό    

• 50 γρ. μέλι                       

• 6 αυγά                        

• Δυόσμος ψιλοκομμένος

• 950 γρ. γάλα                     

• Αλάτι

• Πιπέρι 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

• Α΄ μείγμα  

550 γρ. αλεύρι χωριάτικο                   

150 γρ. αλεύρι ΓΟΧ

10 γρ. αλάτι ψιλό                               

• Β΄ μείγμα

50 γρ. ελαιόλαδο                                 

Λίγο ξίδι

340 γρ. νερό                                        

Σύνθεση πίτας

Ανοίγουμε 2 χοντρά φύλλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί.

Βάζουμε το ένα φύλλο κάτω και το αφήνουμε να προεξέχει από το ταψί.

Ρίχνουμε τη γέμιση.

Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω και κόβουμε ό,τι προεξέχει.

Στρίβουμε τις άκρες καλά.

Λαδώνουμε το φύλλο.Ψήνουμε στους 180°C για 40΄ περίπου.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Ανακατεύουμε το Β΄ μείγμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το Α΄ μείγμα και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και μετά ανοίγουμε το φύλλο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Ομογενοποιούμε τα αυγά με το σιμιγδάλι και το μέλι. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο γάλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Κατόπιν ρίχνουμε τη φέτα και τη μυζήθρα, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Λίγα λόγια...

Η τυρόπιτα αποτελεί κατά την παράδοση ένα από τα βασικότερα εδέσματα την εβδομάδα της Τυρινής ή της Τυροφάγου. Είναι η βδομάδα που μεσολαβεί ανάμεσα στην έναρξη της καθαυτό Αποκριάς, δηλαδή της αποχής από το κρέας, και την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Ένα ενδιάμεσο δηλαδή στάδιο, όπου ακόμα επιτρέπονται τα φαγητά και τα γλυκά με βάση το τυρί και το γάλα: τυρόπιτες, γαλατόπιτες, γαλακτομπούρεκα, ρυζόγαλα, μακαρονάδες με κρέμα και βούτυρο κ.ά. Τα παλιότερα χρόνια, οι βοσκοί μοίραζαν γάλα στους συγχωριανούς τους για να φτιάξουν όλες αυτές τις νοστιμιές, και οι συγγενείς συγκεντρώνονταν, έτρωγαν και διασκέδαζαν όλοι μαζί.

Δες περισσότερες συνταγές